23 lutego 2020

Niełatwo w dzisiejszych czasach zachować wigor i zdrowie. Po pierwsze nie sprzyjają temu siedzący tryb życia i uboga dieta. Po drugie, większość z nas jest narażona na przewlekły stres i zmaga się z chronicznym brakiem czasu. Tym wszystkim problemom może jedynie zaradzić odpowiednia suplementacja. Taka witamina K2 chroni nie tylko nasze kości, ale korzystnie wpływa na nasze ogólne samopoczucie.

Jak witamina K2 wpływa na nasze zdrowie?

Ten związek chemiczny jest odpowiedzialny za wchłanianie wapnia. W związku z tym odgrywa niebagatelną rolę. Po pierwsze wpływa w istotny sposób na strukturę i wytrzymałość naszych kości. Bez witaminy K2 byłyby one kruche niczym zapałki. Po drugie reguluje prawidłowe krzepnięcie krwi, a to dla naszego organizmu bardzo ważna kwestia. Po trzecie wzmacnia naszą odporność na czynniki stresogenne.

W jakich produktach znajduje się witamina K2?

Witamina K2 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego: w mięsie, jajach i produktach mlecznych. Duże ilości tej witaminy można znaleźć także w gęsiej wątróbce, maśle i dojrzewających serach.

Czym grozi niedobór witaminy K2?

Jej brak może skutkować rozwojem osteoporozy i dużymi problemami z krzepnięciem krwi. To o tyle niebezpieczne, iż każda najmniejsza ranka może być trudna do zatamowania- a w skrajnych przypadkach może dojść do śmierci z wykrwawienia.

Kiedy warto sięgnąć po witaminę K2?

Najlepszym momentem, by to zrobić, jest przesilenie jesienno- zimowe. To newralgiczny okres dla naszego zdrowia. Z powodu braku warzyw i owoców nasz organizm pozbawiony jest naturalnych składników. Witamina K 2 przydaje się również po długiej chorobie i intensywnym wysiłku fizycznym.

Show Full Content

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close

Następny wpis

Close

Najlepsze zioła na niestrawność i bolący brzuch

1 maja 2019
Close