Weganizm jedną odmianą radykalnego wegetarianizmu. Dieta wegańska wyklucza z jadłospisu mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: jaja oraz nabiał. Zatem jak przyrządzić wegańskie święta?
Miłośnikami diety wegańskiej są nie tylko ekolodzy lecz także bardzo często osoby, które chcą prowadzić zdrowy styl życia. Dieta ta pomaga bowiem zwalczać wiele chorób oraz przyczynia się do spadku wagi.
Spis treści
Dieta wegańska – co można jeść?
Weganizm pozwala na spożywanie tylko i wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego. U podstawy piramidy żywieniowej znajdują się produkty zbożowe wśród których można wymienić pszenicę, ryż, żyto, proso i owies. Ponadto zawiera ona owoce i warzywa.
Środkowy poziom piramidy stanowią główni rośliny strączkowe, orzechy, grzyby, rośliny oleiste oraz glony morskie. Można tu znaleźć również zamienniki mleka krowiego i koziego czyli mleko roślinne sojowe czy ryżowe.
Z kolei na szczycie znajdują się produkty, które należy spożywać z ograniczeniem takie jak: cukier, miód, kawa oraz herbata.
Weganizm zakłada, że najlepiej jest spożywać produkty surowe. Dopuszczalne jest gotowanie, ale wówczas należy pamiętać o tym, że obróbka termiczna zmniejsza w pożywieniu zawartość witamin oraz składników mineralnych.
Wegańska Wielkanoc – w jaki sposób ją przyrządzić?
Miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej z pewnością trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jaj czy mięsnego pasztetu. Zatem czym zastąpić nieodzowne w przygotowaniu świąt produkty takie jak: twaróg, śmietana, jaja czy żelatyna? W jaki sposób przyrządzić wegańskie święta?
Wbrew pozorom weganie wcale nie świętują przy pustym talerzu, a wręcz przeciwnie stół wielkanocny jest u nich obficie zastawiony. Nie brakuje na nim smakowitych dań oraz przekąsek.
Wegańskie święta to idealny czas, aby przyrządzić pyszne i aromatyczne warzywne pasztety, czy żurek na prawdziwym zakwasie. Nie może też zabraknąć pysznej tzw. pasty jajecznej, która to prócz prawie że identycznego smaku z kurzymi jajkami nie ma nic wspólnego.
Wegańska Wielkanoc nie może też obyć się bez innych, bardzo smacznych past, przyrządzonych z ciecierzycy, tahiny i oliwy. Ponadto podczas świątecznego śniadania nie może zabraknąć klasycznego hummusu, który to jest podany z czarnuszką, wędzoną papryką, skropionego oliwą oraz sokiem z cytryny . Aby tej niecodziennej potrawie dodać nieco wiosennego charakteru, warto pastę zmiksować ze świeżą natką pietruszki. Smak jest wówczas wyśmienity, a żywo zielony kolor nadaje tej potrawie odświętnego charakteru.
Inne sprawdzone potrawy na święta wielkanocne to: wegańska zupa chrzanowa z ciecierzycą i kurkumą, wegańskie śledzie z boczniaków w korzennej marynacie, wegański pasztet z soczewicy, marchewki oraz wegański pasztet z fasoli i grzybów.
Co prawda wegańska Wielkanoc wyklucza wiele potraw tradycyjnej kuchni polskiej niemniej można wyczarować wegańskie odpowiedniki ulubionych wielkanocnych smakołyków. W tym celu niezbędna jest znajomość zamienników oraz przypraw, dzięki którym można przygotować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan.
Komentarze