Do smażenia używa się tłuszczów, które charakteryzują się bardzo wysoką temperaturą dymienia. Temperaturą dymienia nazywamy moment, w którym produkt pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się palić i wydzielać substancje rakotwórcze, dym oraz bardzo nieprzyjemny zapach. Niszczy to walory estetyczne naszego dania, smak oraz sprawia, że zdrowe pożywienie nagle posiada elementy wyraźnie szkodliwe dla naszego zdrowia.
Spis treści
Oleje, które nie nadają się do smażenia
Masło absolutnie nie nadaje się do smażenia. Jedynie użyte do smażenia jajecznicy spełni swoją rolę, gdyż białko naszego jajka zetnie się szybciej niż masło uzyska temperaturę dymienia. Podobnie jak masło absolutnie do smażenia nie nadają się oleje wielonienasycone, czyli olej lniany, olej kukurydziany, olej sojowy, olej z orzechów włoskich oraz olej z pestek dyni. Kwasy tłuszczowe zawarte w tych olejach są bardzo delikatne i bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury, która bardzo szybko taki olej spali i sprawi, że nie będzie zdatny do jakiegokolwiek użytku. Tego typu oleje warto stosować do wszelkiego rodzaju dań na zimno, więc oleje wielonienasycone są dobrą opcją jako oleje w diecie do wszelkiego rodzaju sałatek.
Wybierz dobry olej
Jeśli szukamy dobrego oleju do smażenia naszych potraw może to być na przykład oliwa z oliwek, której charakterystyka oraz wysoko postawiony punkt dymienia sprawia, że jest całkiem dobrym olejem do smażenia wszelkiego rodzaju rzeczy w naszej kuchni i nie powoduje niekorzystnych przemian związanych z podgrzaniem oleju.
Komentarze