25 lutego 2021

Włochy – kraj gdzie dużą wagę przykłada się do kawy jej odmian oraz smaku i aromatu. Przechadzając się ulicami włoskich miast, można często usłyszeć „un caffè, per favore!”. Oznacza to nie mniej nie więcej jak filiżankę czarnej kawy, którą pospiesznie przynosi kelner.

Włoskie espresso

Zamówione espresso pije się szybko, wystarczy trzy łyki jako wstęp do śniadania. Ten rodzaj kawy jest niezwykle popularny w krajach śródziemnomorskich, ponieważ duża ilość kofeiny w małej filiżance daje energię na cały dzień i pobudza umysł do działania. Nazwa wywodzi się od szybkości parzenia. Sam napar przygotowuje się zazwyczaj z różnorodnych odmian aromatycznych ziaren kawy. Idealnie nadaje się kawa Pellini Top jako 100% Arabica w skład której wchodzi 8 odmian górskich lekko wypalanych. Dzięki temu kawa ma łagodny smak, a także przyjemny aromat.  Włosi przywiązują dużą wagę do podania kawy. Espresso powinno się serwować w małych filiżankach z porcelany. Dla wzmocnienia doznań smakowych z kawą podaje się szklankę wody do przepłukania ust.

kawa pellini

Wariacje espresso

Do najbardziej popularnych odmian espresso można zaliczyć Espresso Machiato. Jest to połączenie Espresso ze spienionym mlekiem, które układa się w odpowiednie warstwy. Uzyskuje się dzięki temu łagodniejszy smak. Podaje się je również w małych filiżankach.

Kolejną wariacją jest Espresso Con Panna, czyli połączenie esencjonalnego espresso z bitą śmietaną. Dodatkowo posypana cynamonem czy też czekoladą.

Bardziej gorzką odmianą jest Espresso Lungo. Gorycz wywodzi się z przedłużenia okresu parzenia o 1 minutę. Podobny efekt można uzyskać poprzez zwiększenie ilości wody stosowanej do zaparzenia.

Espresso Corretto powstaje na bazie tradycyjnie parzonego espresso i domieszki mocnego alkoholu takiego jak Brandy czy Amaretto. To idealna propozycja dla osób chcących pobudzić się oraz rozgrzać w chłodne dni.

Włoskie espresso może być również bardzo mocne tak zwane Espresso Ristretto. To rodzaj kawy dla prawdziwych koneserów skoncentrowany napar przyrządza się z mniejszej ilości wody, co nadaje bardzo intensywny smak i aromat.

Show Full Content

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close

Następny wpis

Close

Warsztaty doskonalenia zawodowego dla instruktorów nauki jazdy

14 maja 2019
Close