Masło orzechowe zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Do tego wyśmienicie smakuje. Niestety można natknąć się na takie, które nie mają nic wspólnego z wysoką jakością. Czym się kierować, aby wybrać najlepszy produkt? Oto kilka sprawdzonych porad.
Spis treści
Zawartość orzechów
Najlepiej, jeśli orzechy stanowią 100% wszystkich składników. Pamiętajmy, że dobrej jakości masło orzechowe ma jeden, maksymalnie dwa składniki. Jeśli już decydujemy się na produkt z dodatkiem soli, to powinno jej być jak najmniej.
Obecność tłuszczów
To naturalne, że po zmieleniu orzechów tłuszcz oddzieli się od reszty składników. Wystarczy go tylko wymieszać łyżką i już można konsumować masło orzechowe. Warto sprawdzić na etykiecie czy producent nie dodaje utwardzonych tłuszczów np. palmowego, aby nadać mu jednolitej konsystencji. Jeśli tak się dzieje, to powinniśmy zrezygnować z zakupu takiego produktu.
Surowe czy prażone?
Najczęściej możemy spotkać masło, w którym znajdują się orzechy poddane obróbce termicznej. Jednak lepiej wybierać te nieprażone. Mają one więcej wartości odżywczych, które nie zostały zniszczone przez działania wysokiej temperatury.
Pochodzenie składników
Orzechy powinny pochodzić od zaufanych dostawców. Warto zdecydować się również na masła z certyfikatem ekologicznym.
Cena
Nie powinna być za niska. Dobrej jakości produkt nie będzie najtańszy, zwłaszcza jeśli jest wytworzony z np. z migdałów, orzechów laskowych. Pamiętajmy, że bardzo tanie masła mają dużo wypełniaczy oraz zbędnych składników, które nie wpłyną korzystnie na nasze zdrowie.
Komentarze