Czasami zdarza się, że przygotowujemy zbyt dużo jedzenia… albo też umyślnie robimy więcej, by nadmiar przechować i zużyć później. Niektóre dania można zapakować w słoiki lub butelki, a następnie spasteryzować. Alternatywą jest przechowywanie jedzenia w warunkach obniżonej temperatury. Ale jak to prawidłowo wykonać?
Spis treści
Wcześniejsze chłodzenie
Mrożenie posiłków powinno poprzedzić się jego schłodzeniem. Ciepłe produkty włożone do zamrażarki mogłyby powodować rozmrażanie wszystkiego, co znajduje się w ich bezpośrednim sąsiedztwie. Z tego samego powodu, mrożonki powinno się układać jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Dzięki temu, będą się wzajemnie chłodzić.
Mrożenie posiłków? Tylko raz
Każdy, kto zastanawia się jak mrozić, powinien wiedzieć, że nigdy nie wolno ponownie mrozić już raz rozmrożonego jedzenia. To podstawowa zasada. Takie zachowanie to idealne warunki dla rozwoju bakterii, takich jak m.in Salomonella. Zarażenie nią jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a czasem nawet życia.
Opisy i daty
Bezpieczne mrożenie posiłków opiera się na właściwym opisywaniu mrożonych dań. Dobra etykieta zawiera nie tylko nazwę jedzenia, ale też datę, kiedy zostało sporządzone. To szczególnie ważne, jeśli chcemy zadbać o bezpieczeństwo żywności. Każde danie ma swój zalecany okres trwałości, podczas którego może być przechowywane w zamrażalce. Po jego upływie, żadna wiedza o tym jak mrozić, nie uratuje jedzenia przed wyrzuceniem. Jego spożycie może okazać się niebezpieczne dla zdrowia lub po prostu niesmaczne.
Komentarze